Segon dia de rodatge: reconciliació a les escoles, justícia i mares d’Srebrenica

El segon dia de rodatge, Sarajevo s’ha despertat clara i primaverenca. A primera hora ens hem trobat amb en Genc Goranci, de Nansen Dialogue Center. Ell ens fa d’intermediari amb el director i els docents de l’escola de Kravica, un poble de la República Srpska. Després dels acords de Dayton, Bòsnia va quedar dividida en dues entitats, la Federació de Bòsnia i Hercegovina i la República Srpska. En aquesta segona hi viuen sobretot serbobosnians, però també hi ha bosníacs (bosnians musulmans), i això fa que l’adaptació al sistema escolar -diferent al de la federació- no sigui fàcil.

En Genc Goranci ens ha explicat la feina que la seva organització du a terme per apropar les dues comunitats. De moment, els nens bosníacs van a l’escola d’un poble proper, que depèn del centre de Kravica, on estudien els nens serbobosnians. Nansen Dialogue Center ha engegat diferents activitats -un equip de futbol, classes d’informàtica, etc.- on aquests nens deixen de banda la segregació a què va portar la guerra per sentir-se del mateix grup. D’aquí uns dies els visitarem i us ho expliquem.

Avui també hem anat al Tribunal de Bòsnia i Hercegovina, on hem entrevistat la seva presidenta, la Medzzida Kreso. D’una entrevista més que llarga, potser massa institucional i políticament correcta, destaco una frase negativa: “la gent de la Federació de BiH està contenta amb la justícia que s’està fent però no passa el mateix amb els de la República Srpska”. Encara que m’ha sorprès una afirmació tan categòrica, reafirma amb aquesta opinió que la pau a Bòsnia està dividida.

Del Tribunal cap a la seu a Sarajevo de l’associació Mares d’Srebrenica i de l’enclau de Zepa. També visitarem d’aquí a uns dies Srebrenica, i hem estat preparant el rodatge amb elles. Sorprèn la duresa d’aquestes dones que han perdut marits, germans, fills… Moltes lluiten encara per trobar els seus familiars desapareguts i poder enterrar-los al memorial de Potocari, on cada juliol es commemora l’aniversari de la matança d’Srebrenica amb enterraments massius. Algunes han tornat a casa, d’altres encara viuen lluny d’Srebrenica i esperen tornar-hi algun dia.

Per acabar, us deixo amb la foto d’una part del monument als nens morts durant la guerra a Sarajevo. Tots els nens, sense distincions.

Iolanda

Anuncios

2 comentarios on “Segon dia de rodatge: reconciliació a les escoles, justícia i mares d’Srebrenica”

 1. Vicent m dice:

  Hola Iolanda,

  el Sergi ha deixat el missatge pel facebook i he vist el bloc. Enhorabona pel projecte, molts ànims.

  Fa poc vaig llegir “Gorazde”, de Joe Sacco i m’ha vingut al cap tot allò que contes.

  Espere notícies i resultats.

  Una baraçada!!!

 2. Gràcies Vicent.
  T’agraïm des de Contrast i Fora de Quadre el teu interès pel projecte.

  Fes-li una ullada als documentals de la pàgina de Bòsnia. la pau dividida, si vols conèixer més el tema pau-conflicte al país.
  Gorazde, del Sacco, està molt bé, i tant.

  Seguirem donant info i comentaris al bloc!
  Col·lectiu


Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s