La lluita pels desapareguts

Kada Hotic està a punt de fer 66 anys. Va néixer a Srebrenica (Bòsnia) el 10 de maig del 1945, “el primer dia de la llibertat”, afirma amb orgull. Adolf Hitler havia capitulat el 9 de maig, la guerra a Europa havia acabat. Unes setmanes abans, el 14 d’abril, el pare de Kada va desaparéixer. Mai va poder conéixer la seva filla. I avui, a l’abril del 2011, ningú sap encara què li va passar. El pare de Kada no va ser l’últim desaparegut en la família de Kada.

                                                                                                                                                                                     A la darrera guerra de Bòsnia (1992-1995), Kada va perdre el marit, el fill, dos germans… 56 familiars. Tots ells van ser assassinats per les forces serbobosnianes i paramilitars de Sèrbia en la matança de Srebrenica, el juliol del 1995. Més de 8.500 persones, gairebé tots homes, gairebé tots musulmans, van ser executades. Les víctimes de la matança van ser enterrades pels seus assassins en fosses comunes que s’han anat descobrint i obrint lentament.

En aquestes fosses es trobaven també els cossos del marit i el fill de Kada. Les restes del seu marit van ser identificades fa un temps i ja descansen en el memorial de Potocari, a tres quilòmetres de Srebrenica. El pròxim 11 de juliol, el fill de Kada podrà reposar al costat del seu pare perquè les seves restes també han estat identificades. “Ja que no els van permetre estar en aquesta terra quan eren vius, almenys que puguin ser aquí com a morts”, diu Kada.

Ana

Anuncios


Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s