Les dones víctimes de la guerra

L’Ana us parlava ahir de la Kada Hotic, de l’associació Mares d’Srebrenica i de l’enclau de Zepa. Avui us parlem d’una altra dona: la Bakira Hasecic, presidenta de l’associació Dones víctimes de la guerra. Fundada el 2003, aquesta organització reuneix les dones que han estat víctimes d’assetjament sexual i violació durant la guerra de Bòsnia i Hercegovina. Agrupa més de 1800 dones, sense distinció d’afiliació social o religiosa, amb l’objectiu de posar en pràctica els seus drets i beneficis garantits per la llei, però també per assistir-les en termes de de protecció social i sanitària.

Dones víctimes de la guerra ha establert una base de dades de 25.000 persones violades o assetjades sexualment. Des de l’any 2006, l’associació també incorpora homes, un dels pocs àmbits en què són les víctimes oblidades.

La Bakira Hasecic vivia a Visegrad, a prop del pont sobre el riu Drina, protagonista de l’obra mestra de la literatura bosniana Un pont sobre el Drina, d’Ivo Andric, l’únic premi Nobel de literatura en la seva llengua. Sovint visita la ciutat, però encara no se sent capaç d’establir-s’hi de nou, perquè té por. Por de trobar-se pel carrer aquells que, poc després de començar la guerra l’any 92, van envair casa seva, la van arrestar, van violar-la a ella i la seva filla. Tant era que fossin els veïns, els professors d’escola dels fills, els que encara es troba pel carrer si torna a casa, i que simulaven no conèixer-la.

Mentrestant, lluita des de l’associació per aconseguir la justícia que encara manca en molts casos i explicar-nos la seva història, no sense unes llàgrimes ni un patiment que ens transmet profundament encara que no entenguem la seva llengua. Per sort, la nostra capacitat de sorpresa encara no ha estat minada del tot.

El Tribunal Penal per l’Antiga Iugoslàvia va ser el primer en declarar que la violació en conflictes armats és un crim de guerra i, en determinades circumstàncies, un crim de lesa humanitat i un acte de genocidi. No obstant això, i encara que cada vegada se’n parla més i les lleis proven d’emparar-les, les dones continuen sent les víctimes oblidades dels conflictes. Sobretot pel que fa a la seva resolució.

En un article de la revista electrònica de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) de desembre de 2010, la investigadora per la pau Maria Vilellas indica com les dones i la perspectiva de gènere han estat absents dels processos de pau: “la presència de les dones en els equips negociadors ha estat, en moltes ocasions, anecdòtica, i negociacions com les de Guatemala, Irlanda del Nord o Sri Lanka, en què les dones van tenir un paper important, no són representatives de la majoria dels processos de pau”.

Només cal que vegeu les imatges dels acords de pau de Dayton. A més dels presidents Tudjman, Milosevic i Izetbegovic, els equips negociadors i de suport també estaven formats per homes. Tant a Bòsnia com a altres conflictes, la inclusió de les dones a les negociacions i els processos de reconciliació és un repte encara pendent.

No és només una qüestió de paritat, sinó d’aprofitar les capacitats particulars de les dones. Els processos de pau requereixen la seva presència. El Consell de Seguretat de les Nacions Unides va aprovar, l’octubre de l’any 2000, la resolució 1325 sobre el paper de les dones en la construcció de pau. Aquesta resolució combina dues dimensions: d’una banda, fa una crida a una major protecció de les dones en els conflictes armats, i, de l’altra, ressalta la importància de la participació de les dones en els processos de pau i de rehabilitació postbèl·lica.

Les dones, doncs, són víctimes de la guerra, però també poden convertir-se en constructores de pau.

Iolanda

Anuncios

One Comment on “Les dones víctimes de la guerra”


Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s