Crisi política i absència de pau

Bòsnia i Hercegovina viu la seva pitjor crisi des del final de la guerra el 1995. Així ho sentencia el recent informe de l’organització International Crisis Group, “Bosnia: State Institutions Under Attack”. L’octubre de 2010, van celebrar-se eleccions a Bòsnia i Hercegovina, i després de set mesos encara no s’ha configurat el Govern estatal.

A l’entitat de la Federació s’ha establert recentment el govern amb fortes controvèrsies, perquè cap coalició o partit polític va obtenir una majoria als comicis. Els dos partits de la Unió Democràtica Croata (HDZ, HDZ 1990) van bloquejar la formació de govern i van refusar enviar els delegats dels cantons que controlen una de les cambres del Parlament de la Federació. El Partit Socialdemòcrata (SDP), formació que va guanyar més vots, aleshores va decidir formar el Govern de la Federació en minoria, violant la Constitució.

Abans de tornar del viatge Després de la Pau, vam tenir l’oportunitat d’entrevistar a Srecko Latal, analista dels Balcans per a International Crisis Group. Latal va apuntar la crisi política que es viu a Bòsnia i Hercegovina i assegura que el referèndum anunciat per la República Srpska i les demandes d’una entitat pròpia per part dels croats representen unes “passes perilloses en una direcció equivocada”. Al marge d’aquestes actituds recents, Latal especifica que Bòsnia i Hercegovina ha heretat dels Acords de Dayton una estructura política molt complicada, que per una banda pretenia protegir el fràgil equilibri entre comunitats, però que alhora “establia una divisió territorial en sintonia amb la neteja ètnica”.

Latal responsibilitza no únicament els polítics del país balcànic, sinó també i especialment, a la comunitat internacional “d’haver privat els polítics locals de responsabilitat”, així com als mitjans de comunicació locals “d’incentivar la divisió social”.

Per apropar-nos a la pau, considera que la responsabilitat de la societat civil és imprescindible, però també cal “que no s’intenti reescriure la història des de cap comunitat”, i “que els bosníacs (musulmans) es despullin del seu rol de víctimes, utilitzat per dominar els altres dos grups”.

Des de 1995, el país s’ha reconstruit a gran velocitat, ja no és fàcil detectar metralla a les parets, però encara queda una difícil reconstrucció invisible. Com assegura Latal, “pau no tan sols significa absència de violència”, és quelcom més profund, que no massa gent del món coneix.

Gemma.

Anuncios


Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s