De la vida i la mort

No és el purgatori. El purgatori resta per a les ànimes. És una porta groga, estil frigorífic. A una banda, el món dels vius i, a l’altre, el món dels morts. Els primers, en bata blanca amb nom brodat; els segons, en bossa blanca amb xifres i sigles inintel·ligibles per al profà. Darrera de la porta, fred i fortor a humitat.

“En aquesta habitació  hi ha unes 3.500 bosses amb restes, això no vol dir que siguin 3.500 persones, sinó que tenim 3.500 casos”,  explica Emina Kutalic, responsable de comunicació de l’ICMP (International Commission on Missing Persons). A la seu a Tuzla d’aquesta organització internacional, un equip de forenses s’encarrega d’identificar les restes de persones desaparegudes durant la guerra a Bòsnia i Hercegovina. Encara es desconeix el parador d’unes 10.000.

De moltes d’elles potser no es coneixerà mai. Kutalic revela que “moltes van ser assassinades i enterrades a fosses primàries però després els perpetradors van voler amagar el crim traslladant-les a fosses secundàries i fins i tot terciàries” a desenes de quilòmetres del lloc on van decidir que no mereixien viure més. Bé, això potser ja ho havien decidit abans.

Mentrestant, els familiars dels desapareguts lluiten per la memòria dels seus morts. I, alguns, com la Kada Hotic -que va perdre el marit, el fill i dos germans a la matança de Srebrenica- també es pregunten quins deurien ser els darrers pensaments dels seus èssers estimats en saber que moririen en l’anonimat d’una massacre. La Kada no ho sabrà pas mai. L’únic fet que alleuja el seu patiment és saber que una de les bosses blanques conté les restes del seu fill, que finalment podrà reposar al costat del pare.

Carlos

Anuncios


Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s