On està l’Ahmed?

Camina completament encorvada als seus 78 anys. Diu que una malaltia la va deixar paralitzada al llit però un miracle va fer que tornés a caminar. Tenia una missió per complir. I ho està fent. La Amineh Abd al Hursi, d’origen palestí, lluita per recuperar la memòria del seu fill, desaparegut a Líban ja fa més de 20 anys.

Una de les cares més fosques de la guerra al país del cedre és la dels desapareguts. Es calcula que actualment encara queden més de 17.000 persones de les quals no es coneix el destí. En el cas del fill de l’Amineh, l’Ahmed, un grup d’homes el va anar a buscar a casa seva, a Beirut, un dia de 1986. Ella assegura que eren persones del moviment Ammal, una milícia musulmana xiïta, i creu que després va ser entregat a les autoritats sirianes. Molts familiars de desapareguts, quan es parla del destí d’aquests, senyalen amb el dit el país veí. Els seus serveis secrets, els muhabarats, es van fer tristament famosos durant la guerra civil per la seva crueltat sovint indiscriminada. Anys després de la guerra, de les presons sirianes encara en sortien libanesos que havien estat detinguts durant els anys del conflicte. Per aquest motiu, després de l’arrest de l’Ahmed, l’Amineh va decidir traslladar-se a Síria, per seguir buscant-lo. Hi va dedicar gairebé vint anys, fins que la malaltia la va obligar a postrar-se en un llit, però no va tenir sort, mai en va aconseguir saber res.

Ara està convençuda que està mort, però igualment vol recuperar-ne les restes, el record. Que descansi en pau. I amb ell, la mateixa Amineh. Per aquesta raó, des que va tornar a caminar, passa els seus dies a l’acampada que des de 2005 l’organització SOLIDE de familiars de desapareguts té muntada al centre de Beirut. Reclamen que tant Líban com la resta de països involucrats a la guerra civil (Síria i Israel) obrin investigacions sobre els segrestos i desaparicions forçades. Exigeixen l’obertura de les fosses comunes que es troben per tot Líban. Volen, en resum, veritat i justícia. De moment, cap d’aquests països ha mostrat el més mínim interès. Tot i així, l’Amineh no defalleix. Seguirà, diu, a l’acampada fins que recuperi la memòria del seu fill o almenys, afegeix, fins al darrer dia de la seva vida.

Oriol

Anuncios


Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s