La llei del silenci

El 2005 el aleshores ex primer ministre Rafiq Hariri va ser assassinat i Síria acusada d’estar darrera el magnicidi. Poc després, l’Organització de Nacions Unides (ONU) va nombrar una comissió internacional formada per un centenar d’experts per investigar el succeït aquell matí de febrer de 2005. El Tribunal Especial del Líban, que investiga l’assassinat de Hariri, és l’únic del món dedicat a aclarir la responsabilitat d’un únic atemptat. Un fet “sorprenent”, segons l’advocat i activista pels Drets Humans Nizar Saghieh, si es té en compte que “no s’ha investigat cap dels crims comesos durant la guerra civil al país”. És més, “aquells que van fer la guerra van ser declarats herois, símbols nacionals, mentre les víctimes han estat completament ignorades i marginades”.

Nizar Saghieh ha participat en diverses conferències sobre amnistia i crims de guerra al Líban i ha portat dos casos de desapareguts a la justícia. La seva tasca també li ha comportat conseqüències. L’any 2010, els serveis secrets libanesos van retenir-li el passaport durant un mes, quan volia viatjar a Bòsnia i Hercegovina per conèixer la feina feta entorn les desaparicions forçades i les fosses comunes.

A partir de 1991, la Llei d’Amnistia va conferir impunitat processal a les persones responsables dels delictes comesos fins el 28 de març de 1991, amb escasses excepcions. Segons Saghieh, aquestes excepcions s’han basat únicament en “alguns crims comesos contra líders polítics i religiosos”. El Líban, remarca Saghieh, “és un país construït al voltant de la supremacia de líders polítics i religiosos”, per aquesta raó, l’eslògan del final de guerra, “Ni vencedors ni vençuts, es tradueix en una victòria dels líders de totes les parts – que a més, ocupen el Parlament-, i una derrota dels ciutadans i ciutadanes”, assassinades, torturades, desaparegudes i desplaçades, que han rebut a canvi la llei del silenci.

Gemma


Anuncios


Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s