No ID, ser o no ser

A Ein El Helweh viuen uns aproximadament 70.000 refugiats. 

Una sèrie de números inconnexos sobre un tros de plàstic. El nostre particular codi de barres, el que ens identifica davant de les administracions de qualsevol estat. Un objecte banal per a la majoria de mortals però de vital importància a Ein El Helweh, el camp de refugiats palestins més gran del Líban. Tenir o no tenir un ID (DNI, o com es vulgui dir) és la diferència entre ser o no ser, no existir.

Ein El Helweh (municipalitat de Saida) es va crear el 1948 després de l’èxode palestí provocat per la victòria de l’exèrcit israelià davant dels exèrcits àrabs dels països veïns. David Ben Gurion, acabava de proclamar un nou estat fundat sobre terres palestines, convidant a la diàspora jueva a ocupar les zones conquerides. La guerra va comportar la “independència” per als israelians i l’inici de la Nakba (‘Catàstrofe’) per als palestins. Milers de famílies van fugir llavors en direcció al Líban.

Protesta a Beirut en homenatge als deu joves assassinats per l’exèrcit israelià durant la commemoració de la Nakba a la frontera entre Líban i Israel el passat 15 de maig. 

Retrat de l’històric líder palestí Yasir Arafat a Ein El Heweh. Les faccions palestines van tenir un paper trascendental durant els primers compassos de la guerra al Líban (1975-1990).

I quan t’ho han arrabassat tot i corres sense mirar enrere, potser perds o t’oblides del teu tros de plàstic. El més semblant a un futur digne que tindràs mai, tu i els teus descendents. Els pares de l’Anan no van fugir el 48, ho van fer el 1967, en una altra de les guerres àrab-israelianes. A Gaza van restar els papers que acreditaven que existien.

L’Anan i els seus sobreviuen gràcies a l’Organització per a l’Alliberament de Palestina (OLP) que li ha proporcionat feina com a ‘policia’ dins el camp. 

Els tres fills de l’Anan han heretat la condició dels seus avís i del seu pare. No ID, així se’ls coneix. Es calcula que només a Ein El Helweh n’hi ha entre 5.000 i 10.000, impossible saber la xifra exacte. La UNRWA, l’agència de les Nacions Unides que s’encarrega de vetllar per les necessitats bàsiques dels refugiats palestins, no els atorga l’estatus de refugiats per tant, queden fora dels seus programes d’ajuda. Això en un país, el Líban, que condemna des de fa més de 60 anys a l’ostracisme –negant l’accés a la majoria de feines, a la sanitat, a l’educació,…- als aproximadament 400.000 palestins que viuen en els 12 camps de refugiats que existeixen.

Carlos

Anuncios

One Comment on “No ID, ser o no ser”

  1. Molt bo, ànims amb el que queda de viatge i rodatge. Ja hi ha ganes de veure el resultat.


Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s