Periodisme per la pau? Què carai és això!

Fa uns anys ja, el periodisme per la pau va injectar-se, de cop i a contracorrent, a les nostres venes. El culpable va ser el periodista i mestre de periodistes Xavier Giró. Ell va ser el primer a qui vaig sentir dir que, en comptes de “corresponsals de guerra”, la premsa hauria de tenir “corresponsals de pau”. Ell va ser el primer a qui vaig sentir dir que els periodistes, en comptes de subratllar tota violència, odi i enfrontament –malgrat fos per criticar o denunciar-, haurien d’escriure tot impulsant valors de pau i reconciliació quan expliquen els conflictes. Però, clar, ¿com fer-ho quan et toca escriure per a un mitjà de comunicació? Uff, difícil, però no impossible.

El projecte Després de la Pau és un projecte periodístic que vol posar l’èmfasi en les iniciatives de pau, reconciliació, memòria i justícia que han sorgit en països que han patit violències internes extremes i sagnants en els darrers 40 anys. Podríem haver anat allà –a Bòsnia, o al Líban- i posar el focus sobre la violència que encara resta, l’odi que encara passeja pels pobles o els silencis que criden més del que callen. Sería lícit, sería periodístic. Tanmateix, hem optat per anar-hi –a Bòsnia i al Líban- per posar el focus en els processos de reconciliació entre comunitats o en les iniciatives per la memòria de l’horror. Tot i admetre que l’odi, la violència i la injustícia continuen presents, la sèrie dels documentals Després de la Pau optarà per mostrar l’altra cara de la moneda.

Generalment, els periodistes acostumem a cobrir, de manera profunda i extensa, les guerres. En canvi, pràcticament cap periodista s’interessa per anar a cobrir les paus. Durant anys i anys, les guerres al Líban (1975-1990) o a Bòsnia (1992-1995) van ser retransmeses quasi en directe per centenars de “corresponsals de guerra”. Un cop signats els acords de pau, la majoria dels periodistes va decidir o va ser obligada a tornar cap a casa o viatjar a altres racons bèl·lics del món. Ara, però, 15 o 20 anys després, algú havia d’anar a fer periodisme sobre la pau.

Després de la Pau mostrarà, a partir de la propera tardor, què s’ha fet i què no s’ha fet en els processos de pau, reconciliació i memòria a Bòsnia i Líban. Sense jutjar si és bo o dolent. Volem posar l’accent sobretot en aquelles iniciatives que sí han funcionat; i, en canvi, no volem magnificar –tot i que no amagarem- el que no ha funcionat. El periodisme de pau és un camí llarg, difícil i complicat. Esperem arribar-hi, i que el professor Giró ens doni el vistiplau.

Sergi Picazo

Enllaços recomanats:

– Què pensa el professor Xavier Giró sobre la pau i la violència? 

– Màster La Comunicació dels Conflictes Socials i Internacionals, dirigit per Xavier Giró i Antoni Castel.

Anuncios

6 comentarios on “Periodisme per la pau? Què carai és això!”

 1. Xapa dice:

  Visca l’ Antoni Castel!

 2. elisballeste dice:

  No sé si coneixeu aquest còmic sobre Macedònia. És un estudiant americana que decideix anar a Macedònia i observar per què allí no va explotar el conflicte en forma de guerra.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Macedonia_%28comics%29

  • Hannah dice:

   Hola, gracias por tu mensaje!Sí, en otros países se usa la palabra coaching para referirse a cualquier tipo de apoyo o relación de ayuda, ineptendidntemenee de que sea técnicamente coaching o no. Igualmente respeto otras metodologías, y es verdad que esos chicos en ocasiones requieren una intervención psicológica que el coahching por sí mismo no podría abarcar. Y coincido contigo, es fantástico poder ver programas que tratan temas tan relevantes y que muestran que incluso cuando la situación es muy complicada, el cambio es posible.Un saludo!

 3. Gràcies pels vostres comentaris.
  No coneixem aquest còmic sobre Macedònia. Ens el mirarem!

  Per qualsevol cosa, escriviu-nos.

 4. […] Fa temps, des d’aquest mateix bloc, vam intentar explicar “Què carai és això del periodisme de pau”. GA_googleAddAttr("AdOpt", "1"); GA_googleAddAttr("Origin", "other"); […]

 5. […] Periodisme per la pau? Què carai és això […]


Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s