Tres dones comparteixen el Premi Nobel de la Pau 2011

La presidenta de Libèria, Ellen Johnson Sirleaf, la seva compatriota Leymah Gbowee i l’activista iemenita Tawakkul Karman comparteixen el Premi Nobel de la Pau 2011, que s’ha fet públic aquest migdia a Oslo. El Comitè Nobel Noruec ha destacat les tres dones per la seva “lluita no violenta per la seguretat i el dret de les dones a participar plenament en la construcció de la pau”.

Ellen Johnson Sirleaf és la primera dona elegida cap d’Estat del continent africà en unes eleccions democràtiques i l’acadèmia noruega ha valorat que la presidenta liberiana hagi “contribuït a garantir al pau a Libèria, a promoure el desenvolupament econòmic i social i a reforçar la posició de les dones”.

Pel que fa a la també liberiana Leymah Gbowee, el comitè l’ha escollida pel moviment que va organitzar aquesta activista per acabar amb la guerra civil del seu país i que va permetre a les dones de tots els grups ètnics i religiosos participar en les eleccions. A més, també s’ha destacat el seu treball des d’aleshores per millorar la influència de les dones en situacions de postguerra.

La iemenita Tawakkul Karman ha rebut el guardó per la seva lluita pels drets de les dones i per la democràcia i la pau al Iemen, en les circumstàncies més difícils. Periodista i activista pro-drets humans, Karman ha destacat per la seva lluita per l’alliberament de presos polítics i està amenaçada de mort i presó.

L’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) ha celebrat que el guardó reconegui “el treball de base i de llarg recorregut en favor de la noviolència i la construcció de pau de tres activistes”. A més, destaca “com a molt positiu que s’hagi premiat a tres dones”, que fins ara “han estat massa oblidades en la història dels Nobel”, ja que només 12 havien rebut el guardó des de la seva creació, l’any 1901.

Per al director de la Fundació per la Pau, Jordi Armadans, que també ha dit la seva al seu bloc, es tracta d’un fet greu, “no només per la invisibilitat i poca atenció cap a la dona que revela aquesta dada sinó, a més a més, perquè les dones i la pau tenen molt a veure, tant en termes negatius com en termes positius”.

Anuncios

3 comentarios on “Tres dones comparteixen el Premi Nobel de la Pau 2011”

  1. […] Tres dones comparteixen el Premi Nobel de la Pau 2011   […]

  2. abdo dice:

    olaaaaaaaaaaaaaaaaa


Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s