Srecko Latal, analista d’IGC, explica què vol la gent de Bòsnia i Hercegovina

Aquesta mateixa setmana vam publicar un post en què us parlàvem del darrer informe que ha publicat l’International Crisis Group (IGC) sobre Bòsnia, i us explicàvem que al documental podreu conèixer les opinions de Srecko Latal, un dels analistes de l’IGC a la regió, a qui vam entrevistar durant el rodatge a Bòsnia.

Avui mateix, Latal ha publicat al bloc de l’IGC dedicat a la regió dels Balcans un post d’anàlisi, en què amplia la pregunta de l’informe, demanant-se què és el que realment vol la gent de tota Bòsnia i Hercegovina?

Latal comença el post indicant que el país ha viscut “una crisi en càmera lenta durant tant de temps que això s’ha convertit en la rutina diària normal” i que “la gent està cada vegada més dividida sobre la qüestió de cap a on va Bòsnia i Hercegovina”.

Segons l’analista, la tensió ètnica i social va en augment, com demostren els enfrontaments violents entre seguidors de futbol en diferents ciutats del país. D’altra banda, la crisi econòmica també es fa notar amb manifestacions i vagues dels treballadors de les empreses locals. A més, “els polítics locals semblen impàvids, la societat civil reta inerta, la comunitat internacional dividida i els mitjans de comunicació locals fan de font de divisió tant com sempre”.

En referència al contingut de l’informe i els interessos nacionalistes de la República Srpska i els croats d’Hercegovina, Latal afirma que tant els bosníacs (musulmans) com d’altres que s’identifiquen amb Bòsnia i Hercegovina -aquells que aposten per un estat cívic- no toleren les opinions de la majoria de croatobosnians i serbobosnians, que prefereixen les entitats basades en l’ètnia. Malauradament, segons l’analista de l’IGC, “ningú no està disposat a obrir un debat sobre com combinar la concepció civil i ètnica en una Bòsnia i Hercegovina democràtica”.

En el seu viatge pel país durant aquest any, Latal assegura que tots els grups ètnics estan preocupats per la seva identitat, però que ningú no vol que hi hagi violència una altra vegada. “Si la seva identitat és respectada i acceptada pels altres, tots ells canvien la seva atenció cap als problemes del dia a dia, com la seguretat, l’estabilitat, l’ocupació o la millora del nivell de vida. Rebutgen les aspiracions polítiques de les contraparts ètniques, però els donen la benvinguda com a veïns i amics”.

Podeu llegir l’anàlisi sencera de Srecko Latal al blog ‘The Balkan Regatta’.

Anuncios


Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s