Mitjans de comunicació i pau al I Congrés Edificar la Pau al Segle XX

Aquesta setmana s’ha celebrat a Barcelona el primer congrés internacional Edificar la Pau al segle XXI, organitzat per la Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU i la Universitat de Barcelona (UB).

El congrés, que va tenir lloc a l’edifici històric de l’UB, dimarts 24 i dimecres 25, ha reunit pesos pesants en l’àmbit dels estudis de pau, la mediació, la democràcia, la memòria i els mitjans de comunicació i pau. John Paul Lederach, Arcadi Oliveres, Vicent Martínez Guzmán, Adela Cortina, o Manuel Reyes Mate són només alguns dels noms dels experts que van participar al congrés.

Vicent Martínez Guzmán i John Paul Lederach.

A més de les ponències magistrals, van tenir lloc taules de treball paral·leles on es tractaven sis temes concrets, conduïts per experts en cada àmbit. Podeu clicar sobre el nom de la taula per accedir a les conclusions a què s’ha arribat en cadascuna en les trobades prèvies al congrés:

–         Desarmar la història. Memòria històrica, responsabilitat històrica i reconciliació.

–         Cap a les identitats poroses. Identitat, nacionalismes, multiculturalitat, religions.

–         Justícia, estructures socials, cohesió social, grups vulnerables.

–         Mediació i cultura de pau.

–         Mitjans de comunicació, tecnologies i pau.

–         Repensar la democràcia. Salt qualitatiu de les democràcies.

Encara que més endavant us parlarem de les ponències magistrals de John Paul Lederach, expert en construcció de pau i mediació i de Manuel Reyes Mate, filòsof que ha dedicat part de la seva recerca a la memòria, avui volem compartir amb vosaltres el que es va treballar a la taula que té a veure més amb la nostra feina, la de mitjans de comunicació i pau.

Membres de la taula de mitjans de comunicació i pau.

La primera sessió va comptar amb quatre dels experts que havien treballat en les trobades prèvies al congrés: Xavier Giró, director del Màster de Periodisme de Conflictes; Jordi Armadans, periodista i director de la Fundació per la Pau; Rosa Maria Calaf, corresponsal de TVE espanyola durant tres dècades; i Manuel Manonelles, director de la Fundació Cultura de Pau de Barcelona.

L’especialista en xarxes socials Leticia Soberón va presentar la taula enumerant els cinc eixos bàsics sobre els que havien treballat durant les trobades prèvies al congrés aquest grup d’experts, al voltant de les quals va girar la presentació de cadascun d’ells.

1. Canvi de paradigma en els processos i les tecnologies de la comunicació

Per a Milagros Pérez Oliva, exdefensora del lector de El País i una de les membres d’aquesta taula, ens trobem en la “dinàmica anticipatòria dels mèdia”, és a dir, la necessitat de ser els primers, de tenir l’exclusiva, d’anar més ràpid o de l’”imperatiu de la immediatesa”, segons paraules de Calaf.

2. El professional de la informació es troba difuminat entre una multiplicitat d’emissors que no són professionals

Armadans ho va il·lustrar amb l’anècdota d’un altre periodista. Carles Capdevila, director del diari Ara, explica com un dia que va portar el seu fill al metge i li va dir que havia estat consultant per internet què li podia passar, el metge es va posar les mans al cap pels perills que implica la creixent tendència d’informar-se sobre la salut per internet o altres mitjans que no siguin la visita mèdica. Quelcom similar, segons Armadans, succeeix amb el periodisme actual: “la informació, tal com l’hem coneguda fins fa poc, ja no existirà”.

Segons el director de la Fundació per la pau, aquesta situació té alguns avantatges, com la possibilitat d’informar-se al marge dels mitjans generalistes accedint, per exemple, a conflictes oblidats gràcies a persones no professionals que informen des del terreny encara que cap gran mitjà no hi hagi enviat corresponsals.

Tanmateix, també té riscos: la lògica del titular de les xarxes socials tendeixen a provocar moltes reaccions emocionals; rebem molta informació però aprofundim poc i els rumors i acusacions falses s’estenen ràpidament sense contrastar-se. L’experiodista de TVE Rosa Maria Calaf va alertar també sobre la tendència a informar per estimular les emocions, que són “immediates però poc persistents. Es reacciona a cop de titular i és molt perillós, sobretot si no se’ns ensenya des de petits a saber qui envia el missatge, per a qui i per què”. Per aquesta raó creu que cal una alfabetització mediàtica i una educació en la lectura crítica per aprendre a interpretar els missatges que arriben al receptor.

3. La gestió informativa durant els conflictes

La mateixa Calaf va remarcar que es tracta els conflictes com si fossin espectacles i “saltem de crisi en crisi, cobrint només els punts àlgids dels conflictes” quan el que caldria és informar de la situació prèvia a la crisi per provar d’evitar-la.

El professor Xavier Giró es va situar dins el grup de periodistes que creuen que tenen una responsabilitat més enllà d’informar, perquè “els mitjans, siguin els tradicionals o els nous, influeixen en la conducta dels individus i, per tant, influeixen en el desenvolupament dels conflictes, ja que col·laboren a que el lector creï una representació mental del que succeeix  i actuï en conseqüència”.

Giró recomana als periodistes que tracten conflictes que escoltin totes les parts sense demonitzar-ne cap i  que col·laborin a desescalar el conflicte. També va recordar que el codi deontològic del Col·legi de Periodistes de Catalunya contempla, en l’annex 5, un decàleg de recomanacions per a la cobertura de conflictes armats o bèl·lics.

El tractament de la prevenció i del postconflicte i la relació del periodista amb el poder van ser els altres dos eixos que els experts van treballar en les trobades que van tenir lloc abans de la celebració del congrés.

Iolanda

Anuncios


Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s