Justes concepcions

Quinze minuts més tard de l’hora prevista, la secretaria obre la porta i ens convida a passar. La sala de reunions està presidida pel retrat del president, Paul Kagame. Una banderola espanyola, estratègicament col·locada, i una altra de ruandesa coronen la llarga taula. Les relacions diplomàtiques entre ambdós països no passen pel seu millor moment i el detall, poc improvisat, vol ser un signe de benvinguda.

Al fons, el ministre de Justícia, Tharcisse Karugarama, un home de cos imponent i mirada honesta, saluda amb gest afable. Ha estat fins el moment l’entrevista concedida amb més facilitat, en un país on no hi ha cabuda per al ‘no’ però on les cites es venen cares. No era la persona que voliem fer aparèixer a ‘Després de la pau’. La persona responsable de les Gacaca ens informa que ja no té potestat per parlar. El govern va tancar oficialment el mandat d’aquest sistema tradicional de resolució de conflictes el passat 18 de juny.

La justícia ha estat un eix principal en el tractament del postconflicte a Ruanda. Tres nivells de justicia s’han aplicat als participants en el genocidi depenent de la seva implicació: el Tribunal Internacional per Ruanda (amb seu a Tanzània), els tribunals comuns del país i les Gacaca. Aquest últim és el que ha portat més crítiques al país africà.

Quan se li esmenten a Karugarama carrega contra la concepció occidental (etnocentrista) de la justícia. “No es necessita cap formació per creure el que un ha vist amb els seus propis ulls”, comenta. És cert, com també ho és que la població presa del país superava la seva capacitat i la justícia tradicional no ajudava a reduir-la. El ministre explica que 20 anys després del genocidi de 1994 menys de 100 persones han estat jutjades a Arusha, mentre per les Gacaca han passat més de 1.9 milions de casos. Qüestió de números?

Text: Carl0s Castro

Anuncios


Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s