Ingoma Nshya: tambors de reconciliació

La Martha ens va sorprendre amb la seva veu dolça però alhora potent quan la vam sentir cantar amb les dones del grup de tamboreres Ingoma Nshya a l’actuació en exclusiva que ens van oferir al teatre on assagen a Butare, una ciutat al sud de Rwanda que va ser capital durant la colònia.

Ingoma Nshya -Iniciatives de Dones en kinyarwanda- és el primer grup de dones tamboreres de Rwanda, on tradicionalment s’ha reservat aquest instrument per als homes. Creada el 2004, té un objectiu doble: sanar i empoderar les dones mitjançant mètodes positius que les ajudin a reconciliar-se amb el passat violent del seu país i les seves tragèdies personals.

La fundadora va ser Odile Katese quan era directora del Centre d’Arts i Teatre de la Universitat Nacional de Rwanda. Katese, a qui també vam entrevistar durant el rodatge de ‘Després de la pau’ a Rwanda, descriu Ingoma Nshya com un “espai sagrat i privilegiat en què cada dona rwandesa pot trobar el camí d’expressar-se plenament, lliurement i feliçment”.

La Martha va perdre el seu marit durant el genocidi.  Abans de gaudir de l’espectacular força de les tamboreres, vam entrevistar-la i ens va explicar com en els moments inicials no hi havia confiança entre les dones del grup, que pertanyien a les diferents comunitats enfrontades: “Ningú no parlava massa llavors, hi havia desconfiança perquè cadascuna coneixia el cas de l’altra”. Poc a poc, però, van començar a compartir les seves experiències i a deixar que l’expressió i la creació les unís.

Un somriure acompanyava les seves paraules mentre explicava com se sent quan toca. Segons Katese, és justament en l’arena artística que qualsevol ésser humà pot trobar “una oportunitat i la llibertat de crear, transformar i donar forma a les coses”. Aquest grup permet a les dones curar-se, reconciliar-se, trobar-se amb altres dones que podrien ser enemigues. A més, però, també és un espai on poden compartir els neguits i problemes diaris.

No és fàcil trobar paraules per descriure la potència, vitalitat i energia que desprenen aquestes dones sobre l’escenari. Per aquesta raó, hem penjat  unes imatges de l’assaig que vam gravar aquell matí a Butare, quan les dones tamboreres d’Ingoma Nshya vam deixar-nos bocabadats i plens d’energia.

Iolanda

Anuncios


Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s