El valor reparador d’un full de paper

Regularment sentim trets d’un camp de tir de la policia. Som a l’Arxiu Històric de la Policia Nacional (AHPN). Zona 6 de la ciutat de Guatemala. Alberto Fuentes ens presenta l’arxiu que desemmascara el paper repressiu de la policia des de 1882 fins el 1997. I de fons, continuen ressonant els trets de la policia. Des que Fuentes ens rep, percebem que l’arxiu reivindica la vida sobre la mort; el descriu com a “sitio de conciencia”. Han convertit un espai de dolor i tortura en un espai de consciència.

El fons documental es va descobrir nou anys després de la signatura dels acords de pau. S’acumulava a les instal·lacions que s’havien projectat com a Hospital de la Policia Nacional els anys 80, però que s’havien convertit en una presó clandestina. S’hi van practicar detencions, tortures i assassinats. La troballa va ser fortuïta. El juliol de 2005, personal de la Procuradoria dels Drets Humans (PDH) va descobrir 80 milions de folis, quan es disposaven a verificar si hi havia explosius a l’edifici. Durant vuit anys, l’Estat havia negat l’existència de qualsevol document policial. Fuentes ens revela que va ser el mateix Estat qui, davant les sol·licituds de documentació per a investigacions, va amagar tota la documentació a l’edifici abandonat. Per salvaguardar tots els documents, ell i Gustavo Meoño, actual president de l’arxiu, van quedar-s’hi. Mentre, l’aleshores ministre de Governació, Carlos Vielmann, va declarar: “Per què perdre el temps amb aquest munt de papers vells?”.

El munt de papers a què es referia ha permès dur a terme 53 processos judicials per desaparicions forçades i execucions extrajudicials. També han possibilitat que molts familiars de desapareguts trobessin el rastre de les persones estimades. De 80 milions de papers, 14 milions 300 mil estan conservats, identificats, organitzats i digitalitzats. Pertanyen al període 1975-1985, que concentra la repressió més ferotge durant el conflicte armat intern.

El líder sindical i estudiantil Edgar Fernando García, per exemple, va desaparèixer el 18 de febrer de 1984. Fuentes ens explica que dels documents de l’arxiu es desprèn que aquell mateix dia el cap del Quart Cos de la Policia va autoritzar la compra de paper d’oficina. Aquesta informació permet saber que el dia que es va capturar Fernando García, aquella persona hi era.

Tota la pila de documents que varen trobar humitejats, amb plagues, desordenats i abandonats, avui conformen l’arxiu més gran d’Amèrica Llatina. No tan sols representen un patrimoni documental històric incalculable, sinó que contenen un valor jurídic i reparador més incalculable encara. Una dona va recórrer a l’arxiu en busca d’algun rastre del seu fill. Fuentes ens explica que tan sols van poder localitzar la seva fitxa de detenció. Quan es van disculpar per l’escassa troballa, la dona va respondre que no podien ni imaginar la importància que tenia aquell únic paper per a ella. Li havien negat l’existència del seu fill, ara podia demostrar-la. És inimaginable, ens explica Fuentes, “el valor reparador d’un full de paper”.

Malgrat que l’actual president és l’ex militar Otto Pérez Molina, l’arxiu continua treballant. Segons responsables del mateix arxiu, hi ha dos factors determinants: tot el suport econòmic prové de la cooperació internacional i una bona part ja està digitalitzada a la xarxa a través de la Universitat de Texas a Austin. A recer. Pugi qui pugi al poder, l’espai on es va practicar la cultura de la mort, ja és un espai de consciència, justícia i reparació.

Gemma Garcia

Anuncios

2 comentarios on “El valor reparador d’un full de paper”

  1. […] El valor reparador d’un full de paper […]

  2. Nelly dice:

    Why does this have to be the ONLY reibllae source? Oh well, gj!


Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s