La resolució del conflicte basc a la pantalla

L’albirament de la resolució del conflicte basc –almenys de la vessant armada- ha comportat un augment de la producció de documentals que analitzen des de diferents punts de vista les repercussions d’aquest i el futur del poble basc. La polèmica que va suscitar en el seu moment La Pelota Vasca de Julio Medem ha acompanyat també a algunes de les darreres produccions.

Víctimes i botxins, perdó i reconciliació, els presos, el relat, els perquè, els sentiments d’un cantó i de l’altre són alguns dels temes que surten a la llum en peces dirigides per creadors, en la seva majoria, bascos. Si a Pluja Seca, Gorka Espiau exposava el debat entorn a la violència dins l’esquerra abertzale i descobria el camí cap l’alto el foc d’ETA a través del treball dels mediadors internacionals, els nous documentals analitzen el nou horitzó sorgit d’aquest procés. 

A continuació us presentem cinc documentals produïts durant el 2012. Aquest mateix divendres 15 de febrer s’estrena a Catalunya Gazti zati bat (Un tros de formatge) als Cinemes Girona (19.00h).

Parlen els ulls. Gorka Espiau

http://blogs.tv3.cat/senseficcio.php?itemid=47555

“Totes les sensibilitats polítiques tenen el seu relat sobre el final d’ETA, però no hi ha diàleg entre elles. Cadascuna tracta de convertir la seva manera d’interpretar els fets en la història de debò. Aquest documental tracta de trencar aquesta espiral d’incomunicació a través del diàleg entre 6 relats diferents sobre el passat i el futur de la societat basca al caseriu Zabalgana del Museu Chillida.

El documental el protagonizen dues víctimes del terrorisme (Rosa Rodero i Javier Asla), un membre d’ETA que ha passat més de 18 anys a la presó per delictes de sang (Joxean Agirre), la filla d’un metge mort després de rebre maltractaments (Tamara Muruetagoiena), una vocal del Consell General del Poder Judical (Margarita Robles) i l’exdirector de Drets Humans del Govern Basc (Jon Mirena Landa).”

Al final del túnel. Bakerantza. Eterio Ortega Santillana Idea original: Elías Querejeta

http://www.alfinaldeltunel.com

“De la mà de diversos personatges, les vides dels quals han girat o giren encara entorn a les conseqüències del conflicte basc, Eterio Ortega explora les arrels del nacionalisme i presenta un conjunt d’experiències, sentiments i actituds que permeten albirar el final del patiment i l’esperança de pau, llibertat i reconciliació. És el tercer llargmetratge del director sobre aquest tema, després d’Asesinato en febrero (2001) i Perseguidos (2004).” 

Barrura Begiratzeko Leihoak / Ventanas al interior. Eneko Olasagasti, Mireia Gabilondo, Enara Goikoetxea, Txaber Larreategi i Josu Martinez.

 http://www.zinez.net

“El documental sobre el món dels i les preses polítiques del País Basc es compon de cinc petites històries independents, dirigides per cinc directors bascos de reconeguda trajectòria, per mostrar des d’un punt de vista humà una realitat social molts cops retorçada i distorsionada pels mitjans oficials: la realitat humana dels presos bascos. Reflecteix per primer cop la història de cinc presos bascos amb l’objectiu de retratar a les persones, persones que en ocasions s’amaga darrere la seva condició de presos. Malgrat tot, en un tema tan polèmic i viciat per les visions polítiques parcials, el problema dels i les preses basques és moltes vegades desconegut o sembla ple de prejudicis. Pretenem aportar una visió diferent, més dirigida al pla humà, a la persona que hi ha a cada un d’ells. Mirarem als i les preses com el que són: persones normals. El títol juga amb una idea cinematogràfica, la finestra oberta, en un doble sentit: per mirar a l’interior de la presó i per mirar a l’interior de la persona, aquesta persona a la que neguen tants cops els mitjans dominants.”

Gazta zati bat / Un tros de formatge. Jon Maia Idea original: Nazioen Mundua

http://www.gaztazatibat.eu

“Aquesta història comença en un petit poble d’Euskal Herria conegut a tot el món pel seu formatge. Els seus habitants deixen a un racó les seves diferencies creades pel darrer conflicte armat a Europa per dur a terme una missió: poder escollir què ser en el món. Aquesta aventura els durà a ser testimonis de fets històrics de dues nacions que seran noticia a Europa: Escòcia i Euskal Herria. Una gran història escrita amb lletra petita. Un documental de la nova era que ens fa mirar cap al futur.”

Asier eta biok / Asier y yo. Aitor Merino i Amaia Merino.

http://asieretabiok.com (*s’estrena aquesta primavera)

“Asier i jo vam créixer junts als conflictius carrers de l’Iruñea dels vuitanta. Després, vam prendre camins diferents: Asier es va quedar duent a terme activitats de clar compromís polític i jo em vaig traslladar a Madrid. Tenia un somni: ser actor. A l’escola d’art dramàtic vaig fer amic de tot arreu. Van passar els anys i el meu somni de ser actor es va fer, poc a poc, realitat.

El març de 2002, Asier va desaparèixer; s’havia integrat a ETA. Després va ser arrestat i empresonat a l’Estat francès. Passaria els següents vuit anys a la presó. Durant tot aquest temps, als meus amics de Madrid els hi parlava molt d’Asier i de la nostra amistat. Però sovint la conversa derivava en preguntes per a les que jo no trobava resposta: com fer entendre la meva amistat amb un militant d’ETA? Com fer entendre què va portar-lo a prendre una decisió que a mi mateix em costava assimilar?  

A juliol de 2010, quan Asier va ser alliberat de la presó, vaig agafar una càmera amb l’objectiu de fer una pel·lícula a la que intentaria respondre aquestes preguntes, i de passada, per què no, apropar postures, però el meu pla no resultaria tan senzill com jo esperava…” Aitor Merino.

Anuncios


Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s