El robatori de llibres a Palestina-1948

La Biblioteca Nacional de Jerusalem alberga més de 8.000 volums en àrab que pertanyien a famílies palestines expulsades per les forces israelianes el 1948 o que van fugir de les seves cases durant la guerra que va seguir la creació de l’Estat d’Israel. Aquests llibres, molts d’un enorme valor, van ser sostrets de llibreries privades i els seus propietaris no els van tornar a veure mai més. Els volums estan etiquetats amb les inicials AP (Abandoned Property, Propietat Abandonada).

La història d’aquests volums, que uns consideren “un robatori” i altres descriuen com “una manera de preservar llibres que haguessin desaparegut”, ha estat rescatada de l’oblit pel director de cine israelià Benny Brunner en el documental “The Great Book Robbery” (El Gran Robatori de Llibres), que es va estrenar el gener passat a Israel.

Els llibres robats o confiscats pertanyien a famílies palestines de Jerusalem i de ciutats palestines que van quedar dins del territori del nou Estat d’Israel. Els soldats israelians, acompanyats per bibliotecaris de la Biblioteca Nacional Jueva i la Biblioteca Universitària van prendre els llibres de cases i institucions. Els volums, alguns dels quals encara conserven dedicatòries personals dels autors o de les persones que els van regalar als seus propietaris, van ser classificats amb cura i durant un temps portaven una etiqueta on s’identificava el seu lloc de procedència, però després van passar a ser una propietat més de la Biblioteca i es va perdre el rastre del seu origen.

El saqueig de llibres palestins no havia estat esborrat de la memòria dels seus propietaris, però si de la versió de la història oficial que explica Israel. El responsable del rescat d’aquesta part del passat va ser Gish Amit, professor del departament de Literatura Hebrea a la Universitat de Ben-Gurion, que va dur a terme una tesi relacionada amb la Biblioteca Nacional. Amit va descobrir als arxius d’aquesta institució documents que li van permetre saber que entre maig de 1948 i febrer de 1949, treballadors de la Biblioteca, sovint acompanyats per soldats, van fer-se amb 30.000 llibres, diaris i manuscrits que pertanyien a palestins de Jerusalem i que alguns milers més de llibres d’escoles i esglésies van ser confiscats. Brunner relata aquest expoli al seu documental, que podeu veure a la pàgina http://topdocumentaryfilms.com/great-book-robbery/

Ana Alba

Anuncios


Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s