#Irak10: La societat iraquiana deu anys després de la invasió

 

Avui en la darrera micro-entrevista de la sèrie que recorda els deu anys de la invasió de l’Iraq conversem amb Carlos Varea, professor d’Antropologia a la Universidad Autónoma de Madrid (UAM) i coordinador de la Campanya Estatal contra l’Ocupació i per la Sobirania de l’Iraq (CEOSI).

1. Com era el país que va envair l’eix de les Açores?

Encara que sigui difícil d’imaginar avui amb les imatges i les notícies que arriben, Iraq era un país similar al nostre abans de la crisi. És a dir, un país format sobretot per una gran classe mitjana, molt urbanitzat, amb moltíssima inversió pública… Malgrat la naturalesa política del règim de Sadam Hussein, durant dècades hi va haver un esforç per desenvolupar aquesta classe mitjana molt formada i integrada. Amb prou feines hi havia referents religiosos, confessionals o ètnics. Era de mal gust referir-se a la confessió d’una persona.

2. Com ha canviat la societat iraquiana en aquests deu anys?

Durant la dècada de sancions i abans de la invasió la identitat del ciutadà estava molt present, era el que primava. Una societat que tenia un enorme potencial de transformació de les estructures socials. Però va arribar l’embargament, després una llarga dècada de sancions econòmiques i, finalment, l’ocupació, que ha deixat un país fragmentat en funció de criteris confessionals i ètnics.

MemoraIraq

‘Memoria de Iraq’, projecte impulsat per Varea entre d’altres,
que recull imatges del país en diferents períodes. Es pot seguir a Flickr .

Estats Units degut a un curiós mecanisme de control de la situació va donar un protagonisme particular a formacions confessionals vinculades a Iran. De manera que quan s’ha retirat –amb resultats molt limitats en aquesta aventura imperialista- qui ha quedat gestionant el país i la societat és Iran i els seus socis a l’interior. Sota una lògica de fragmentació confessional, on els homes i les dones d’Iraq en lloc de poder desenvolupar-se i exercir els seus drets i obligacions com ciutadans i ciutadanes es veuen obligats a remetre’s a la seva comunitat, a la seva religió i al seu cap tribal.

3. Quina sortida té l’Iraq actual?

L’alternativa per al país passa per tornar a ser el que era abans de la invasió i de les sancions, una societat secular, moderna, formada, molt culta en termes generals i amb valors cívics. Un cop es posi fi a l’ocupació -perquè queden milers de soldats i funcionaris dels Estats Units-, s’ha de desmantellar el sistema sectari,  treure’s de sobre la tutela d’Iran -nefasta per a al país- i tornar a la lògica que comentàvem que no és del règim de Sadam Hussein, sinó que prové del segle XIX. La riquesa del país, que ara està en mans de màfies i d’oligarquies locals, ha de revertir en la reconstrucció material, d’infraestructures, en la recuperació dels serveis i, sobretot, el que és més essencial, que la població es torni a identificar com iraquiana.

4. Ho veus factible?

Si, encara que a vegades pugui perdre l’esperança. No podem imaginar la tensió i la violència econòmica que va patir l’Iraq amb les sancions, passant de ser un país pròsper a un país míser. Tot i així la gent va ser capaç d’aglutinar-se amb una capacitat encomiable. Però amb l’ocupació ha sorgit una generació d’iraquians que ha perdut el que estava molt present en els seus pares: el valor de l’educació, del civisme, de treballar per sortir endavant i progressar.

Ara mateix hi ha una generació formada en el menyspreu per l’educació, per la cultura en la que ser membre d’una milícia local és més rentable que ser un professional. Aquest abisme generacional fa difícil la recuperació del país però estic convençut que aquest segment de població que es va formar durant dècades al llarg del segle XX ressorgirà i serà capaç d’aconseguir l’emancipació. La lògica no era fer caure un règim sinó fraccionar i relegar una societat que emergia indubtablement com un referent regional.

Anuncios


Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s