Memòria, memòries

I que en la mort

us persegueixin les nostres memòries

Lluís Llach, Campanades a morts

El projecte ‘Després de la pau’ ens porta, a més de viatjar per països d’arreu del món, a sales de cinema, centres cívics, aules de secundària i seminaris de màsters i postgraus. D’aquesta manera compartim amb vosaltres les experiències i aprenentatges d’aquests darrers anys, alhora que aprenem de nou gràcies a les vostres reflexions.

No fa massa, preparant una d’aquestes sessions i provant d’explicar els eixos que vertebren els capítols del projecte, vaig aprofitar un documental que havia vist feia només uns dies per il·lustrar en què consistia la memòria.

Llach, la revolta permanent és un documental de Lluís Danés, realitzat l’any 2006, que repassa la trajectòria del cantautor de Verges agafant com a leitmotiv la massacre de Vitòria del 3 de març de 1976, que ja havia inspirat la cançó Campanades a morts.

En una jornada de vaga, la policia armada va llançar gasos lacrimògens per desallotjar els treballadors que estaven reunits en assemblea a l’església de Sant Francesc d’Assís de Vitòria, al barri obrer de Zaramaga. Quan sortien, els trets de la policia van matar cinc treballadors, a més de deixar 150 ferits de bala.

No desconeixia els fets, però el documental va explicar-me’n els detalls, i em va demostrar per què serveix la memòria, la veritat, i l’explicació minuciosa d’uns fets ocorreguts abans del meu naixement. Gràcies a Llach, la revolta permanent, vaig conèixer i recordar, i vaig homenatjar unes morts injustes que han quedat en la impunitat.

Perquè la memòria col·lectiva, com instrument de rehabilitació, és massa sovint l’únic que tenim, quan manquen la justícia i la reparació. La memòria trenca el silenci, homenatja, aclareix i explica i, amb una mica de sort, ens ajuda a extreure lliçons per al present.

Iolanda

Anuncios


Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s