‘La Haine’, divuit anys i cada cop més vigent

La haine

Ara més que mai, convé recordar la frase amb què inicia la pel·lícula La Haine: “És la història d’un home que cau d’un edifici de cinquanta pisos. Per tranquil·litzar-se mentre cau al buit, no para de dir-se: fins aquí tot va bé, fins aquí tot va bé, fins aquí tot va bé. Però l’important no és la caiguda: és l’aterratge”.

Tal com ens explica l’Ignasi Franch en una fantàstica ressenya de la pel·lícula al web de la Directa, La Haine compleix el 2013 el seu divuitè aniversari. I el seu missatge es mostra en l’actualitat dramàticament vigent. Enlloc de construir una societat cada cop més justa, s’està normalitzant i normativitzant la desigualtat, l’exclusió, els privilegis d’una minoria a costa de l’esforç, la frustració i el patiment d’una majoria.

Johan Galtung diferencia entre la violència física, la violència estructural i la violència cultural. Malgrat que la física és la més visible, són l’estructural i la cultural les més difícils de combatre i revertir, sobretot si no hi ha voluntat política. La desigualtat, la injustícia, la marginació. O bé els prejudicis, les pors, els odis que passen de generació en generació. Els seus efectes són més perdurables en el temps i més perversos.

La pel·lícula La Haine ens posa precisament davant d’un escenari on clarament es fan perceptibles les tres formes de violència a través de 24 hores de la vida de tres joves d’una banlieue francesa, just després d’una nit de violentes protestes per l’hospitalització d’un jove apallissat a mans de la policia.

Fa gairebé dues dècades de La Haine, un film que hagués hagut de servir precisament com un avís preventiu i dissuasiu. I tanmateix, en l’actual context de retrocessos socials i depressió col·lectiva, la pel·lícula es rebel·la com a mirall; com un escenari de futur cada cop més probable i comú en la societat que no estem aconseguint evitar que construeixin per nosaltres. Sense pensar que l’important és l’aterratge.

Val la pena reveure-la.

Oriol Andrés

Anuncios


Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s