Mèxic i la ‘doctrina del xoc’

Fa anys que Mèxic pateix una greu crisi de Drets Humans provocada per l’anomenada ‘guerra contra el narco’. Considerada per analistes i politògegs de la regió com la pitjor crisi en matèria de Drets Humans a Amèrica Llatina des de les dictadures militars del con Sud (Argentina o Xile, per exemple), eixa ‘guerra contra el narco’ ja ha deixat al menys 70.000 morts i més de 26.000 persones desaparegudes entre 2006 i 2012, segons dades oficials del Govern mexicà.

Tot i que moltes veus coincideixen en destacar el caràcter profundament postmodern d’aquesta ‘guerra contra el narco’ (enemic fosc, heterogeni, desconegut; violència sense objectius polítics i de vegades de marcat caràcter mediàtic; faccions gens definides: qui dispara contra qui? Qui mata qui?), les tesis sobre les arrels del fenomen de la violència a Mèxic són moltes i diverses, i evolucionen mentre la suposada guerra entre el crim organitzat i les forces de seguretat continua. La teoria de la ‘doctrina del xoc’, desenvolupada per la periodista canadenca Naomi Klein amb el seu llibre The Shock Doctrine: The Rise of Disaster Capitalism (“La doctrina del xoc: l’ascens del capitalisme del desastre”), serveix per traçar un lligam entre neoliberalisme i violència.

Tot i que el llibre de Naomi Klein i el documental basat en la seua tesi ja tenen uns anys, les raons exposades al seu treball periodístic pareixen ajudar a entendre el cas mexicà: una vegada desapareguda “l’amenaça comunista” de les guerrilles centreamericanes, l’aplicació de polítiques econòmiques neoliberals necessitava un nou enemic intern a Mèxic. L’aparició del crim organitzat, definit per periodistes com Ioan Grillo com a “narcoinsurgència” i presentat pels poders polítics i econòmics del país com el nou dimoni que s’ha de combatre per avançar cap el progrés, permet aplicar polítiques de seguretat incompatibles amb un Estat de Dret democràtic i que suposen la violació sistemàtica dels Drets Humans i civils més bàsics.

No en va, activistes mexicans com els germans Cerezo no dubten en presentar la narcoviolència i el neoliberalisme com dues cares de la mateixa moneda. Tot i que la ‘guerra contra el narco’ està teòricament protagonitzada pels diferents grups del crim organitzat que operen a Mèxic i les forces de seguretat (exèrcit i cossos policials), el cert és que les víctimes són moltes vegades actors de la societat civil com periodistes, activistes polítics o ecologistes oposats a megaprojectes urbanístics o megainfraestructures.

El recent informe de l’organització nord-americana Human Rights Watch “Los desaparecidos de México. El persistente costo de una crisis ignorada” apunta precisament cap a eixa direcció: les persones desaparegudes en el marc de la ‘guerra contra el narco’ per les forces de seguretat, de vegades amb la connivència del crim organitzat, van ser en moltes ocasions civils amb cap mena de relació amb el narcotràfic, però amb lligams amb moviments socials, sindicals o de resistència al model econòmic capitalista. Mèxic s’ha convertit de fet en un dels països més perillosos del món per exercir la professió periodística, per posar un clar exemple.

Com ben explica el documental ‘La doctrina del xoc’, la privatització de ‘la guerra d’Iraq’ i de la violència en general és una de les característiques del model fet servit pel neoliberalisme per tal d’imposar el progrés capitalista. Aquest model serveix per alimentar la indústria armamentística i per estendre la por social. Si amb el pas del temps, i tal com explica Naomi Klein amb el seu llibre, països com Xile o Argentina (i les seus respectives dictadures) s’han descobert com els laboratoris socials del capitalisme del segle XX, per què no hauria de ser Mèxic i la seua guerra ‘contra el narco’ el camp de proves del neoliberalisme del segle XXI?

Andreu Jerez

Anuncios


Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s