Argentina

Argentina

En només set anys (1976-1983), la dictadura militar a Argentina, autodenominada ‘Procés de Reorganització Nacional’, va deixar milers de desapareguts entre opositors i resistents. L’associació Madres de la Plaza de Mayo parla de fins a 30.000 persones que no han estat encara trobades.

Amb la democràcia, el govern del conservador Raúl Alfonsín va ordenar jutjar els membres de les primeres juntes militars del Procés per crims contra la humanitat. Alguns van ser condemnats, però posteriorment van ser indultats el 1990 per l’aleshores recent escollit president Carlos Menem. Fins el 2006, la justícia no ha començat a declarar inconstitucionals aquests indults gràcies al suport d’un nou govern, el del difunt Néstor Kirchner. Tot i això, la majoria dels executors de la política repressiva de la dictadura van quedar al marge dels processos, molts d’ells integrats en els cossos de seguretat de l’Estat, i els seus crims encara resten impunes.

Madres de la Plaza de Mayo, formada per mares de desapareguts i convertida ja en un tot un símbol internacional, ha lluitat durant les darreres tres dècades perquè aquests crims ni quedin impunes ni s’oblidin. Gràcies a la seva resistència i la d’altres organismes de drets humans, la justícia argentina ha reprès els judicis contra els exrepressors de la dictadura i cada any s’inauguren nous espais d’homenatge i memòria a les víctimes.

Anuncios