Bòsnia

Bòsnia. La pau dividida

Sinopsi

Els acords de pau de Dayton van dividir l’estat de BiH en dues entitats. El pacte va deixar un sistema “molt complicat, ja que va néixer amb l’objectiu de protegir el fràgil equilibri ètnic a qualsevol nivell”, afirma Srecko Latal, analista de l’International Crisis Group. A més, les conseqüències de Dayton són avui palpables a la societat. El sistema educatiu segrega els alumnes segons la seva adscripció ètnica, milers de persones encara viuen en camps de desplaçats mentre altres busquen els familiars desapareguts. El perdó queda lluny però part de la societat civil creu en la reconciliació i treballa per aconseguir-la i per la reparació de les víctimes.

Fitxa tècnica

Direcció: Ana Alba, Gemma Garcia, Iolanda Parra
Guió: Ana Alba, Gemma Garcia, Iolanda Parra
Any: 2011
Durada: 27 minuts
Idioma original: Anglès i serbocroat
Subtítols: Català / Castellà / Anglès
Format original: HDV
Format de distribució: DVD / HDCAM

Ver Bosnia. La paz dividida (versión en castellano)

Watch Bosnia. Divided Peace (English version)

El cas bosnià

La mort de Tito l’any 1980 va deixar una Iugoslàvia fragmentada i empobrida. Tot i així, no va ser fins dotze anys després que va esclatar la guerra de Bòsnia, la més llarga i cruenta de les que van conformar el desmembrament de l’obra del Mariscal. Fins llavors, la petita república balcànica havia estat un exemple de convivència interètnica entre les seves tres comunitats principals: croats, serbis i musulmans. El detonant que va posar fi a aquesta situació va ser la victòria, en el referèndum de l’1 de març de 1992, del sí a la independència de Bòsnia i Hercegovina, seguint els passos d’Eslovènia i Croàcia. Els líders de la comunitat serbobosniana (33% de la població) s’hi oposaven i Sèrbia, que havia començat anys enrere un procés ultranacionalista a mans de Slobodan Milosevic, va respondre a la proclamació d’independència amb l’atac a Bòsnia.

La guerra va ser escenari d’atrocitats contra la població civil, especialment per part de les tropes serbobosnianes. L’any 1995, la comunitat internacional va imposar els Acords de Dayton, que posaven fi a la guerra. Els acords van conformar un estat federal amb dues entitats diferenciades: la Federació de Bòsnia i Hercegovina –on majoritàriament viuen croats i musulmans- i la República Srpska –sobretot habitada per serbobosnians-. L’acord, que volia preservar una Bòsnia unida, va suposar de facto la seva partició i el que alguns reconeixen com la legitimació de la neteja ètnica. Una missió internacional, actualment dirigida per la UE, ha vetllat des de llavors pel seu compliment. A més, es va crear el Tribunal Internacional per a l’Antiga Iugoslàvia, a l’Haia, per jutjar els criminals de guerra. Tanmateix, la fragilitat de govern federal i el boicot per part de la República Srpska a la missió internacional i a l’actual estructura, fan difícil preveure un futur unitari del país sense la tutela internacional. Es tracta d’una pau inacabada, amb moltes dificultats per reconciliar les diferents comunitats, i una societat en gran mesura segregada.

PÀGINES D’INTERÈS

Informació general

BBC Country Profile de Bòsnia. Dades (demogràfiques, econòmiques) de Bòsnia i Hercegovina.

Balkan Investigative Reporting Network. Informacions d’interès sobre el país.

Entitats i institucions bosnianes per la pau

Nansen Dialogue Network

Comissió Internacional de Persones Desaparegudes

Fundació per la Democràcia Local

Entitats catalanes per Bòsnia

Igman. Acció Solidària

Trenkalòs

Documentals

The Death of Yugoslavia (BBC Documentaries)

L’enemic invisible (Televisió de Catalunya, 30 minuts)

Serbis per la pau, serbis per la guerra (Televisió de Catalunya, 30 minuts)

Bòsnia Malferida (Televisió de Catalunya, 30 minuts)

Els ponts de Móstar (Jordi Aliberas, Edin Kapic, Joan Salicrú i Ariadna Vázquez)

Mitjans de comunicació

Oslobođenje. Principal diari de Sarajevo. Premi Sajarov a la llibertat de pensament (1993)

Balkans Insight. Informació en anglès sobre tots els països dels Balcans, sobretot de l’antiga Iugoslàvia.


One Comment on “Bòsnia”