Líban

Líban, pacte de silenci

Sinopsi

Els qui van fer la guerra van imposar el silenci, perquè els qui van fer la guerra encara tenen poder. La classe política del Líban no ha entonat el mea culpa per un conflicte que va enfrontar les comunitats del país ni ha demanat responsabilitats als actors externs. Construir sobre les runes un país nou per fer oblidar la guerra ha estat l’objectiu. Les paraules justícia, veritat i reconciliació no es troben a l’agenda política, però hi ha veus que encara clamen coratjoses. “No em puc reconciliar amb el criminal si no sé la veritat, llavors decidiré si perdonar o no”, sentencia Wadad Halwani presidenta del Comité de Familiars dels desapareguts.

Fitxa tècnica

Direcció: Oriol Andrés, Carles Castro i Sergi Picazo
Guió: Oriol Andrés, Carles Castro i Sergi Picazo
Any: 2011
Durada: 27 minuts
Idioma original: Àrab, anglès i francès
Subtítols: Català / Castellà / Anglès
Format original: HDV
Format de distribució: DVD / HDCAM

Ver Líbano. Pacto de silencio (versión en castellano)

Watch Lebanon. Pact of silence (English version)

‘Líban. Pacte de Silenci’ va ser guardonat amb el Premi Memorial Joan Gomis de Periodisme Solidari 2012, que atorguen, entre altres, la revista El Ciervo, Justícia i Pau i Fundipau. Així mateix, ha estat en la selecció oficial del Festival Internacional de Cine i Drets Humans de Santa Coloma de Gramanet.

El cas libanès

El 1975 Líban se sumeix en una guerra civil que duraria 15 anys. L’exemplar convivència entre les diferents confessions religioses que conformen l’estat, i que havia convertit el país en el centre econòmic de l’Orient Mitjà, salta pels aires. El conflicte va deixar 140.000 morts i 18.000 desapareguts, a més d’alguns episodis foscos com la matança als camps de refugiats palestins de Sabra i Shatila (1982), comesa per milícies cristianes falangistes i permesa per les aliades tropes israelianes. Precisament, la instrumentalització del Líban per part de tercers (Iran, Síria, Israel,…) ha contribuït decisivament a incrementar la tensió política que es viu al país i que ha desembocat en successives crisis socials i institucionals. A aquest fet cal afegir que cada facció compta amb un grupuscle armat, el que fa que l’amenaça d’un nou conflicte estigui sempre latent.

Així va quedar demostrat l’estiu del 2006, amb el conflicte entre la milícia d’Hezbollah i Israel, o el 2007, quan l’exèrcit libanès i el grup islàmic Fatah al-Islam es van enfrontar en un camp de refugiats palestins al nord del país. La societat civil libanesa ha viscut doncs enmig de la violència les darreres tres dècades. Destrucció i reconstrucció han estat una constant en un país on el joc d’aliances de la classe política ha comptat sempre amb la decisiva influència d’actors exteriors que han reflectit en el Líban els propis conflictes i interessos.

PÀGINES D’INTERÈS

Informació general

BBC Country profile. Informació bàsica (demografia, economia) sobre el Líban.

International Crisis Group. Perfil del Líban, segons l’ICG.

Internal Displacement Monitoring Centre. Dades sobre desplaçats i refugiats al Líban.

Insight on Conflict. Dades sobre el conflicte libanès.

Jamás olvidadas. Las personas desaparecidas en Líbano. Informe d’Amnistia Internacional sobre els desapareguts al Líban entre 1975 i 1990 (versió PDF)

Documentals

Bienvenidos a Beirut (Televisión Española, En Portada, 2009)

Líbano, las huellas del imperio (dirigit per Ángel Palacios, 2006)

Líbano, el equilibrio frágil (Televisión Española, En Portada, 2005)

Pitty the nation (dirigit per Charles Glass, 1989)

Líban: el fiasco d’Israel (Televisió de Catalunya, 30 minuts, 1985)

Articles de premsa

Lebanese mark start of Civil War with calls for awareness. Article interessant sobre els moviments socials actuals en favor de la pau i la memòria al Líban (The Daily Star: Lebanon News)

Mitjans de comunicació

Now Lebanon

The Daily Star

Entitats libaneses en favor de la pau i la memòria

Umam Documentation and Research

Lebanese Center for Policy Studies

Permanent Peace Movement

Mouvement Social

Carneggie Endowment for International Peace – Middle East Center